FOLLOW-UP

Nacontrole: in het ziekenhuis of bij de huisarts?

  • 5 min.
  • Patiëntenzorg

Tal van onderzoeken en adviesrapporten pleiten voor een grotere rol van de huisarts in de oncologische zorg. Toch komt dat maar moeizaam van de grond.

Portret (kleur) Niek de Wit, Daan Brandenbarg
Beeld: UMC Utrecht | UMCG

Met een dubbel vergrijzende bevolking zal kanker in de nabije toekomst veel meer voorkomen. Gelukkig is kanker voor steeds minder mensen levensbedreigend, maar de oncologische zorg en alle nacontroles gaan wel een groter beslag op de zorg leggen. Die grote, groeiende groep in het ziekenhuis blijven zien, is niet haalbaar. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat er steeds meer wordt gesproken over het betrekken van de huisarts bij de oncologische nazorg.

Wetenschappelijk gezien is er geen twijfel over de effectiviteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de grotere rol voor de huisarts leidt tot lagere maatschappelijke kosten, en dat de uitkomsten op zaken als patiënttevredenheid en kwaliteit van leven geen verschil laten zien bij zorg door de huisarts of door de chirurg.1,2,3 Dat bleek al in 2006 en 2007 bij verschillende trials in Canada en Australië. Onderzoek in 2015 in Nederland door de onderzoeksgroep I-CARE naar controles na dikkedarmkanker bevestigde deze

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?