PLAN VAN AANPAK PASSENDE ZORG IN ONCOLOGIEREGIO’S

‘Niemand kan achteroverleunen’

  • 5 min.
  • Portret

Wil de oncologische zorg toekomstbestendig zijn, dan moet die heel anders georganiseerd worden. Keuzes over concentratie en spreiding zijn onvermijdelijk. Kwartiermaker Hans Nijman stelde een plan van aanpak op. 

Portretfoto (kleur) Hans Nijman
Beeld: UMCG

De kernboodschap van het Integraal Zorgakkoord (IZA) van september vorig jaar was dat de zorg beter kan en moet, anders loopt het systeem vast. Meer en beter samenwerken is volgens het IZA een van de wegen om tot die verbetering te komen. Zorginstituut Nederland gaf gynaecoloog-oncoloog prof. dr. Hans Nijman (UMCG) de opdracht om dit voor de oncologie verder praktisch uit te werken. Als ‘kwartiermaker netwerk en expertzorg voor mensen met kanker’ kreeg Nijman de vraag een plan van aanpak op te stellen.

In een tijdsbestek van een half jaar heeft Nijman dit ‘Plan van aanpak Passende zorg in oncologieregio’s’ opgesteld, een uitwerking van afspraken uit het IZA, het Kader Passende zorg en van het Signalement Passende zorg uit september 2022. Daarvoor voerde hij tientallen gesprekken met betrokken partijen en experts. ‘Toen ik deze opdracht kreeg, vond ik het ontzettend leuk om dit te mogen doen, om met zo’n groot onderwerp aan de slag gaan. Aan de andere ka

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?