SECOMBIT-STUDIE TOEGELICHT

Immuuntherapie gevolgd door BRAF-remmers geeft mogelijk overlevingsvoordeel

  • 2 min.
  • Toppublicatie

Uit de gerandomiseerde fase II-studie SECOMBIT blijkt dat patiënten met een gemetastaseerd, BRAF-gemuteerd melanoom op langere termijn een betere overleving lijken te hebben als combinatie-immuuntherapie in eerste lijn wordt gegeven, gevolgd door BRAF-/MEK-remmers.

Portretfoto (kleur) Aafke Meerveld-Eggink
Beeld: AVL

In de gerandomiseerde, fase II, open-label SECOMBIT-studie1 werd onderzocht wat de optimale behandelstrategie is voor patiënten met een onbehandeld, gemetastaseerd, BRAF-gemuteerd melanoom.
De studie liep in negen landen en had drie armen. In de eerste studiearm werden patiënten behandeld met een combinatie van de BRAF-remmer encorafenib en de MEK-remmer binimetinib tot aan ziekteprogressie, gevolgd door een combinatie van de immuuntherapieën ipilimumab en nivolumab. De tweede studiearm werd primair behandeld met ipilimumab en nivolumab. Bij ziekteprogressie werd overgegaan op encorafenib en binimetinib. De derde studiearm kreeg acht weken lang encorafenib en binimetinib, gevolgd door ipilimumab en nivolumab tot ziekteprogressie, en daarna weer encorafenib en binimetinib.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?