INTERNATIONAL WATCH & WAIT DATABASE

Operatie bij rectumcarcinoom niet altijd nodig

  • 7 min.
  • Wetenschap

Ongeveer 20 procent van de rectumcarcinoompatiënten reageert zo goed op chemoradiatie, dat een operatie daarna niet noodzakelijk is. Patiënten kunnen hierdoor gaan vragen om chemoradiatie, terwijl ze daar volgens de klassieke indicaties eigenlijk niet voor in aanmerking komen. ‘Behandelteams moeten daarover duidelijke afspraken maken. Goede voorlichting over de voor- en nadelen is ook essentieel’, zegt chirurg prof. dr. Geerard Beets van het Antoni van Leeuwenhoek.

‘We weten al zo’n 20 jaar dat tumoren soms compleet verdwijnen door preoperatieve radiotherapie voor rectumcarcinoom. De patholoog trof dan na de operatie geen tumorweefsel meer aan in het verwijderde weefsel. Dit is bij ongeveer 10 tot 20 procent van de patiënten het geval. Achteraf gezien is het raar dat we dit niet eerder hebben proberen uit te buiten, want een operatie voor rectumcarcinoom geeft behoorlijke risico’s op een verminderde kwaliteit van leven, vanwege de vaak noodzakelijke plaatsing van een stoma, incontinentie en seksuele disfunctie’, vertelt Beets.
Onbekend was echter hoe veilig het was om af te zien van een operatie. Eind vorige eeuw begon een chirurg in Brazilië met afwachtend beleid, wat al gauw navolging vond in Nederland (zie kadertekst). Sinds 2015 wordt in de International Watch-and-Wait Database (IWWD) bijgehouden hoe het rectumcarcinoompatiënten

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?