Gezondheid(szorg) van ons allemaal

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Mensen zijn groepswezens. Wie uren in de file heeft gestaan op ‘zwarte zaterdag’ op de terugweg van vakantie met verblijf op overvolle campings of resorts en overvolle stranden weet dat. Op de weg naast de files en op drukke luchthavens komt de handelsnatuur van de mens tot uiting en worden drankjes en andere versnaperingen aangeboden. ‘Van de nood een deugd maken’, luidt het spreekwoord. Is die handelsmentaliteit wel altijd een deugd?

Gezondheid is het meest gewenste bezit van de mens en daarmee is gezondheidszorg een openbaar domein. Alle betrokkenen hebben het doel de gezondheid te bevorderen, maar als we van de nood een deugd kunnen maken, is dat natuurlijk helemaal prachtig. George van Houts, woordvoerder van theatergroep De Verleiders, waarschuwt dat in de gezondheidszorg door marktwerking ‘de macht bij de marktkooplui terecht is gekomen’ en waarschuwt voor de macht van zorgverzekeraars en farmaceutische industrie. Een vergelijkbaar geluid is te horen in het Open podium, geschreven door een van onze collega’s.

In de impressie van de Post-ASCO 2017 is te lezen hoe 6 fase III-studies samen tot de conclusie komen dat adjuvante behandeling van het coloncarcinoom korter kan. Verder beschrijft dr. Willemien van Driel de waarde van HIPEC bij het ovariumcarcinoom en geeft dr. Ignace de Hingh, voorzitter van de Dutch Peritoneal Oncology Group (DPOG), in dezelfde bijdrage aan hoe implementatie in de praktijk vanuit het netwerk het meest voor de hand ligt.

Snelle en efficiënte vertaling van nieuwe Europese toetsingsprocedures voor klinisch geneesmiddelenonderzoek is nodig om te kunnen blijven participeren in wetenschappelijk onderzoek. Dr. Carla van Herpen en dr. Annelies van Woudenberg zetten uiteen hoe netwerken als de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) en Dutch Oncology Research Platform (DORP) hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Frederiek Voskens van PodiumT(aboe) maakt gebruik van theater als communicatienetwerk om de kwaliteit van zorg te verhogen. De theatergroep gaat in dialoog met het publiek om lastige thema’s in de zorg bespreekbaar te maken.

Kortom: genoeg stof tot nadenken boven uw ontbijtje zonder eitje, al dan niet met een grote jetlag, na de vakantie en met ontelbare e-mails in uw mailbox – dit laatste natuurlijk als communicatienetwerk.

Namens redactieraad en NVMO-bestuur,