Effects of dietary fibre and fat on colorectal carcino-genesis in rats

  • 2 min.
  • Promotie

M.V.W. Wijnands . Universiteit Utrecht. 25 september 2003

Vezels en vetten in de voeding beïnvloeden de ontwikkeling van colonkanker. Beide voedingscomponenten kunnen zowel stimulerend als remmend werken op de tumorvorming. Toxicologisch patholoog Marcel Wijnands. werkzaam bij TNO Voeding, onderzocht de effecten van verschillende typen vezels en vetten in een rattenmodel van colonkanker.
De onderzochte voedingsvezels waren cellulose, galacto-oligosacchariden, onverteerbaar, zetmeel en tarwezemelen . Van deze vier is cellulose behalve onverteerbaar ook niet-fermenteerbaar. De andere drie zijn wél fermenteerbaar. Verder zijn als vetten zonnebloemolie. sojaolie en visolie gebruikt. Doel van het onderzoek was te achterhalen welk effect deze vezels en vetten hebben op het ontstaan van colontumoren en wat het mechanisme is dat hieraan ten grondslag ligt.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?