OP ZOEK NAAR DE JUISTE DEFINITIE VAN KWALITEIT

‘Normering moet je afspreken voor het hele netwerk’

  • 5 min.
  • Vereniging

Nu het Integraal Zorgakkoord (IZA) de kwaliteit van de oncologische zorg in Nederland gemeten wil hebben, is de commissie Kwaliteit van de NVMO druk bezig die kwaliteit te definiëren. Volgens de nieuwe voorzitter dr. Rutger Koornstra moeten we kwaliteit en de normen definiëren en transparant rapporteren per zorgnetwerk en niet meer per locatie.

Portret (kleur) Rutger Koornstra
Beeld: Chris Bonis

Dr. Rutger Koornstra heeft als opvolger van dr. Filip de Vos de opdracht normen vast te stellen voor de kwaliteit van medische oncologie in de netwerkzorg. Op de algemene ledenvergadering (alv) van afgelopen 4 april presenteerde Koornstra het plan van aanpak van de commissie Kwaliteit. Maar wat is kwaliteit en hoe meet je dat?

‘Wat kwaliteit in de medische oncologie is, is lastig te beantwoorden’, stelt Koornstra. ‘De afgelopen jaren hebben we vrij algemeen over kwaliteit gepraat, zonder dat we die concreet en toepasbaar normeerbaar hebben kunnen maken. Want is kwaliteit het aantal opnames, of hoelang patiënten overleven, de mate van bijwerkingen, de hoeveelheid behandelingen in de laatste drie maanden van het leven? Wij zijn geen chirurgen. Bij ons gaat het niet om puntinterventies, maar om trajecten die verschillende behandelopties bieden en die behandelopties kunnen weer bestaan uit verschillende trajecten.’

Visiedocument

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?