‘In Nederland staat het in de richtlijn en denk je er niet over na’

  • 8 min.
  • Jonge klaren

Veel oncologen hebben een vergelijkbaar pad gevolgd om te komen waar ze nu zijn. Vaak komen ze uit een artsenfamilie en werken op minder dan drie uur rijden van waar ze geboren zijn. Voor Joachim Kikomeko (geboren in Oeganda) en Chaniëlle Salsbach (Curaçao) ligt dat anders. Hoe beïnvloedt dat hun kijk op de oncologie?

Foto (kleur) Joachim Kikomeko in gesprek met patiënte
Beeld: Mark van den Brink/Amsterdam UMC

‘In Oeganda moet je als arts alles kunnen’

De in Oeganda geboren en getogen Joachim Kikomeko is in 2008 naar Nederland gekomen voor de liefde. Vandaag, op de dag van het interview, is hij begonnen als internist-oncoloog chef de clinique in het Spaarne Gasthuis, na vier jaar AIOS te zijn geweest in het Amsterdam UMC.

Kikomeko (1982) was 25 toen hij naar Nederland kwam. Toen hij net op de middelbare school zat, was hij ook al eens in Nederland. ‘We traden met zo’n dertig andere kinderen uit Oeganda op met muziek en dans, om geld in te zamelen voor school. Ik logeerde toen bij een gastgezin, dat mij daarna tot aan de universiteit financieel heeft gesteund. Mijn vader was overleden toen ik twaalf was, dus ons gezin had geen kostwinner meer; ik kon daarom niet meer naar school. Ik ben dit gezin tot op de dag van vandaag zo dankbaar!’ &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?