Bij TCR (T Cel Receptor) T-cel behandeling worden T-cellen van de patiënt voorzien van de receptor die de eiwitten NY-ESO-1 en LAGE-1a op de tumor herkent. NY-ESO-1 en LAGE-1a behoren tot de testiskanker-antigenen die bij verschillende typen kanker (waaronder longkanker) tot expressie kunnen worden gebracht. Terug in het lichaam van de patiënt kunnen de gemodificeerde T-cellen specifiek kankercellen herkennen en doden. CAR T-cellen herkennen alleen extracellulaire antigenen, maar TCR T-cellen kunnen ook op intracellulaire tumorantigenen worden gericht. Er zijn dus veel meer potentiële doelen voor deze behandeling.
De CAR T-cel methode is ontwikkeld binnen de hematologie en wordt nu uitgebreid naar andere oncologische ziekten waaronder solide tumoren. Bij longkankerpatiënten wordt deze behandeling nu ingezet na progressie op immuuntherapie, vertelt Hiltermann. ‘Met immuuntherapie hebben we de afge
EERSTE LONGKANKERPATIËNT BEHANDELD MET GEMODIFICEERDE T-CELLEN
Primeur met TCR T-cellen
Begin mei van dit jaar is in het UMC Groningen de eerste patiënt met gemetastaseerd longcarcinoom in Nederland behandeld met eigen genetisch gemodificeerde T-cellen. Deze zogeheten TCR T-cellen zijn vergelijkbaar met CAR T-cellen. Hoofdonderzoekers dr. Jeroen Hiltermann (longarts) en dr. Tom van Meerten (hematoloog) vertellen over de ontwikkelingen en het eerste succes.
Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen
Heeft u al een account?