RICHTLIJN COLORECTAAL CARCINOOM KRIJGT FLINKE UPDATE

Richtlijnen zijn nooit meer ‘af’

  • 7 min.
  • Richtlijn

De richtlijn colorectaal carcinoom wordt volledig herschreven met een modulaire indeling. In totaal zijn er 67 modules, waarvan al een groot deel online is verschenen. Momenteel zitten er negen in de commentaarronde. ‘Het updaten van de modules is voortaan een continu proces’, aldus prof. dr. Pieter Tanis, voorzitter van de richtlijncommissie colorectaal carcinoom.

De oude richtlijn stamt uit 2014 en was dringend aan revisie toe. Maar voordat de richtlijncommissie daarmee aan de slag kon, moest er eerst een indeling in modules worden gemaakt. ‘In de oude richtlijn stonden wel onderwerpen, maar die waren niet ingedeeld in modules. Wij wilden een nieuwe manier van richtlijnenontwikkeling vormgeven, dus moesten we daar eerst mee aan de slag.
We hebben alle uitgangsvragen met deelvragen per onderwerp ingedeeld. Dat klinkt vrij simpel, maar we hebben er veel discussies over gevoerd. Soms was er een overlap, of vonden we dat iets al zodanig was ingeburgerd dat het niet meer in een richtlijn hoefde te staan.
Gaandeweg zijn we blijven sleutelen aan die modulaire indeling, nu nog steeds zelfs.’&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?