OPEN PODIUM

Heb oog voor voet-/handproblemen door kankerbehandeling

  • 3 min.
  • Opinie

De aandacht voor voetproblemen die ontstaan door de kankerbehandeling die patiënten ondergaan, schiet tekort. Mischa Nagel verbaast zich over het gebrek aan aandacht onder oncologen hiervoor.

Medisch oncologen zijn zich onvoldoende bewust van het feit dat door de oncologische behandeling bij 33 procent voet-/handafwijkingen ontstaan en dat deze behandeling en levenskwaliteit kunnen belemmeren. De afwijkingen kunnen ontstaan door chemotherapie, doelgerichte therapie en immuuntherapie. De aanname dat immuuntherapie weinig bijwerkingen zou geven, verdient nuancering.
Soms zijn de gevolgen mild en kenmerken ze zich vooral door roodheid van de huid; in veel andere gevallen leidt de behandeling tot ernstige ontstekingen die zelfs volledig functieverlies geven. De patiënt kan dan letterlijk niet meer op zijn voeten staan. Helaas stoppen veel patiënten met hun therapie omdat deze door bijwerkingen aan handen en voeten niet vol te houden is. Effectieve en veilige voetzorg door gespecialiseerde zorgverleners draagt bij aan de  verlichting van symptomen en maakt de therapie dragelijker.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?