TEBENTAFUSP VOOR PATIËNTEN MET GEMETASTASEERD UVEAMELANOOM

T-celreceptor-immuuntherapie helpt tegen uveamelanoom

  • 2 min.
  • Toppublicatie uitgelicht

In een fase III-studie is aangetoond dat de immuuntherapie tebentafusp een overlevingsvoordeel laat zien voor patiënten met een gemetastaseerd uveamelanoom. Voor patiënten met een uveamelanoom, waarvan 50% metastases krijgt, was nog geen standaardbehandeling.

Tebentafusp is een fusie-eiwit dat zowel gp100, een pigmenteiwit, aanwezig in melanoomcellen, als T-cellen, herkent. Het middel leidt zo de T-cellen naar de melanoomcellen. Doordat tebentafusp een stukje van het gp100-eiwit herkent dat gepresenteerd wordt door een bepaald HLA-molecuul, kan het uitsluitend toegepast worden bij mensen met het HLAtype HLA-A*02:01, dat voorkomt bij 50% van de Kaukasische bevolking.
Binnen de studie werden 378 patiënten geïncludeerd die geen systemische therapie of een leverbehandeling, met uitzondering van een operatie, hadden gehad.1 Twee derde van de groep werd in de interventiearm ingedeeld en kreeg tebentafusp, de controlegroep kreeg de immunotherapieën pembrolizumab, ipilimumab of het chemotherapeuticum dacarbazine.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?