VOORLOPIG GEEN GROTE DOORBRAKEN PRIMAIRE HERSENTUMOREN

Vooruitgang op deelgebieden

  • 9 min.
  • Wetenschap

Grote doorbraken voor de behandeling van primaire hersentumoren zijn al anderhalf decennium uitgebleven. De vooruitgang zit voorlopig vooral in kleine stapjes op deelterreinen.

De behandeling van primaire hersentumoren (gliomen en glioblastomen) is sinds 2005 niet wezenlijk veranderd. Evenmin zijn er grote doorbraken op komst. Voor specifieke subgroepen is er soms wel een (experimentele) behandeling mogelijk. Gedetailleerde diagnostiek en bespreking in een (academisch) MDO kunnen dan ook meerwaarde hebben. Ook blijkt dat de grondigheid van chirurgische resectie bijdraagt aan de overleving. Daarom wordt nu de mogelijkheid van laserbehandeling onderzocht voor niet-operabele hersentumoren.
‘Sinds de introductie van temozolomide zijn er geen nieuwe geneesmiddelen meer toegevoegd aan het therapeutisch arsenaal’, zegt neuroloog prof. dr. Martin van den Bent (Erasmus MC). ‘Wel hebben we beter inzicht gekregen in de toegevoegde waarde van chemotherapie naast radiotherapie.’ Internistoncoloog Myra van Linde (Amsterdam UMC) is het met hem eens dat er geen grote doorbraken hebben

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?