PALLIATIEVE ZORG: WIE BEPAALT DE KWALITEIT VAN STERVEN?

‘Wees een beetje nieuwsgierig naar de patiënt’

  • 7 min.
  • Personalia

Twee recent benoemde hoogleraren focussen zich allebei op patiënten die niet meer beter worden en op hun kwaliteit van leven. Internist-oncoloog prof. dr. Lia van Zuylen bekleedt in het Amsterdam UMC de Kurialeerstoel Klinische Palliatieve Zorg en chirurgisch oncoloog prof. dr. Barbara van Leeuwen neemt in Groningen nadrukkelijk de wensen van de patiënt mee het behandeltraject in.

‘We worden opgeleid om mensen beter te maken. We weten wat er technisch allemaal kan, maar de vraag of we dat ook echt allemaal moeten doen, lijkt soms minder belangrijk’, zo begint prof. dr. Barbara van Leeuwen haar betoog. Ze zou in mei van dit jaar haar oratie hebben gehouden, maar deze is vanwege de coronacrisis verplaatst naar mei 2021.
Van Leeuwen is sinds 2008 chirurgisch oncoloog – ze is gespecialiseerd in het behandelen van melanoom, sarcoom en peritoneale ziekte – en heeft vaak te maken met oudere patiënten. Haar oratie zou vooral gaan over deze oudere patiënt, en wat er met hem gebeurt als je hem opereert. ‘Het gaat niet alleen om de tumor, maar ook om wie die tumor heeft. Dat begint bij de besluitvorming: wat vindt de patiënt belangrijk? Wat is zijn idee van een zinvol bestaan? Dat kunnen wij als artsen niet bepalen.’ Ze vertelt over een patiënt met een uitgebreid rectumcarcinoom d

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?