OP ZOEK NAAR NIEUWE POTENTIËLE THERAPEUTISCHE TARGETS

Moleculaire verbanden tussen proliferatie, migratie en angiogenese

  • 4 min.
  • Promotie

Snelle en ongecontroleerde proliferatie, migratie en angiogenese zijn drie aspecten van kanker die met elkaar verbonden zijn en een belangrijke rol spelen bij de uitgroei van metastasen. Hui Liu (Erasmus MC, Rotterdam) onderzocht de moleculaire verbanden tussen deze aspecten in melanoomcellen.

Gemetastaseerde ziekte is nog steeds een belangrijke oorzaak van overlijden bij kanker. Daarom richtte Hui Liu zich in haar onderzoek op drie kenmerken die daar een essentiële rol bij spelen: proliferatie, migratie en angiogenese. ‘Ik wilde uitzoeken hoe deze drie aspecten met elkaar verbonden zijn, of ze bijvoorbeeld dezelfde moleculaire pathways en mechanismen gebruiken die het onderlinge verband kunnen verklaren.’ Door een beter begrip van het proces van tumorprogressie en metastasering hoopt ze nieuwe potentiële therapeutische targets te vinden.

3D-model voor invasie

Invasie van de extracellulaire matrix is een cruciale stap voor de vorming van metastasen. Omdat Liu dit proces in meer detail wilde bestuderen dan bestaande assays toelieten, ontwikkelde ze een eigen 3D-model voor het bestuderen van invasie onder de microscoop. 1

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?