BORGING KWALITEIT ZIEKENHUIS BIJ INZET NIEUWE GENEESMIDDELEN

Kwaliteitscriteria van zorgverzekeraars voor PARP-remmers

  • 7 min.
  • Wetenschap

Op initiatief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn kwaliteitscriteria opgesteld voor instellingen die PARP-remmers willen voorschrijven aan patièˆnten met ovariumcarcinoom of BRCA1/2-gemuteerd mammacarcinoom. Dit is gebeurd in overleg met de NVMO. Dr. Silvia van der Flier (medisch adviseur bij VGZ) en Susan Noyon (adviserend apotheker bij Zilveren Kruis) belichten het hoe en waarom van de criteria. Dr. Maartje Los (internist-oncoloog in het St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein) bespreekt dit vanuit de NVMO.

De kwaliteitscriteria voor PARP-remmers bij mammacarcinoom zijn opgesteld na het positieve advies van de CieBOM over deze behandeloptie. De kwaliteitscriteria volgen feitelijk de dagelijkse praktijk van internist-oncologen in centra waar PARP-remmers worden voorgeschreven.
Deze centra dienen te voldoen aan de SONCOS-criteria voor mammacarcinoom. Alle patièˆnten moeten in een regionaal MDO besproken zijn en de indicatie voor een PARP-remmer moet in het MDO-verslag zijn vastgelegd. De verslaglegging dient opvraagbaar en toetsbaar te zijn voor zorgverzekeraars. Aanvragende centra moeten deze gegevens schriftelijk bevestigen aan de CieBAG: de ZN-commissie Beoordeling Add-on Geneesmiddelen waarin alle zorgverzekeraars zijn vertegenwoordigd.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?