ONDERBREKEN VAN DE BEHANDELING GEEN ZINVOLLE ZAAK

Beter doorbehandelen dan Stop & Go

  • 6 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Wetenschap

De Stop & Go-studie van de BOOG onderzocht de waarde van een behandelpauze in de eerstelijnschemotherapie bij vrouwen met gemetastaseerd, HER2-negatief mammacarcinoom. De uitkomsten laten zien dat het onderbreken van de behandeling geen zinvolle zaak is: de overleving neemt af, evenals de kwaliteit van leven. Internist-oncoloog dr. Frans Erdkamp (Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen) en arts-onderzoeker Anouk Claessens (Universiteit Maastricht) geven uitleg.

‘Op afstand gemetastaseerd mammacarcinoom is een niet-curabele ziekte. Belangrijke doelstellingen bij de behandeling zijn daarom buiten het verlengen van het leven het optimaliseren van de kwaliteit van leven […].’ Aldus de tekst in de meest recente versie van de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn Borstkanker op Oncoline. De kwaliteit van leven van vrouwen met gemetastaseerd mammacarcinoom is mede afhankelijk van de bijwerkingen die gepaard gaan met de systemische therapie die zij ondergaan.
‘Het primaire doel van de Stop & Go-studie was dan ook om na te gaan of het mogelijk is deze bijwerkingen en de invloed ervan op de kwaliteit van leven te verminderen door een pauze in te bouwen in de eerstelijnschemotherapie’, schetst Claessens. Claessens hoopt in de loop van 2020 te promoveren op dit onderzoek. ‘We

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?