COMMISSIE OOM VOORZIET IN BEHOEFTE

Wereldwijd offlabel-gebruik van medicatie voor neuro-endocriene tumoren

  • 5 min.
  • Beleid
  • NVMO-consensus

De NVMO-commissie OOM inventariseert voor welke offlabel-indicaties van geregistreerde oncologische geneesmiddelen (nog) geen vergoeding is geregeld. In overleg met Zorgverzekeraars Nederland wil de commissie voor deze indicaties tot vergoeding komen als er voldoende wetenschappelijk bewijs is van de werkzaamheid. Prof. dr. Wouter de Herder, hoogleraar Endocriene oncologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, komt tot een lijstje met middelen die wereldwijd offlabel worden gebruikt voor neuro-endocriene tumoren (NET). Het Erasmus MC is vanaf 2010 door de ENETS (European Neuroendocrine Tumor Society) gecertifi ceerd als expertisecentrum.

Het gedeelte in de NVMO-consensustekst over NET beslaat slechts een korte alinea. De informatie klopt volgens De Herder nog grotendeels, maar de daar genoemde middelen worden alleen ingezet bij laaggradige (graad 1 en 2) tumoren. De WHO heeft begin 2018 een nieuwe classificatie voor NET gepubliceerd waarbij nu ook graad 3-NET zijn gedefinieerd (zie kopje'Richtlijn').

Somatostatine-analogen en PRRT In de IKNL-richtlijn voor NET wordt voor de palliatieve behandeling van graad 1-2-NET de somatostatine analogen octreotide (30 mg/4w) of lanreotide (120 mg/4w) geadviseerd. Van beide middelen is bekend dat ze tumorgroei kunnen remmen en de klachten van hormonaal actieve NET (carcinoïd syndroom met waterdunne diarree, buikkrampen, opvliegers en vipoom met waterdunne diarree en opvliegers) kunnen verminderen. Octreotide is alleen geregistreerd voor de tumorremming van zogeheten midden darm-NET. Na falen

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?