NVMO-CONSENSUS COLORECTAAL CARCINOOM NOG GROTENDEELS ACTUEEL

‘Het wachten is op goedkeuring van immuuntherapie’

  • 3 min.
  • Beleid
  • NVMO-consensus

De NVMO-consensus indicaties oncologische middelen uit 2016 is voor colorectaal carcinoom nog grotendeels actueel. Alleen de patiëntenselectie voor sommige indicaties is ietwat aangescherpt. ‘We zitten wel met smart te wachten op goedkeuring voor het gebruik van immuuntherapie bij patiënten met gemetastaseerde ziekte die een MSI-tumor hebben’, zegt internist-oncoloog prof. dr. Kees Punt (Amsterdam UMC, locatie AMC).

Een nieuwe multidisciplinaire richtlijn voor de behandeling van patiënten met colorectaal carcinoom is in de maak. Ten aanzien van het medisch-oncologische deel daarin heeft de werkgroep Systemische therapie van de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG), onder voorzitterschap van Punt, de afgelopen jaren via de website van de NVMO al enige updates doorgegeven. Daaruit blijkt al dat de NVMO-consensus indicaties oncologische middelen zoals opgesteld in 2016 voor colorectaal carcinoom, nog grotendeels actueel is.
Punt: ‘Bij sommige indicaties zijn er wat veranderingen op detailniveau. Zo is de combinatie oxaliplatine met capecitabine of 5-FU nog steeds geïndiceerd als adjuvante behandeling, zij het dat de duur van de behandeling op basis van de uitkomsten van de IDEA-studie nu van 6 naar 3 maanden is teruggebracht.1 Maar dat verandert natuurlijk niets aan de indicatiestelling.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?