GERANDOMISEERDE EERSTELIJNS STUDIES MOETEN MEER DUIDELIJKHEID BRENGEN

Vereiste PD-L1-kleuring bij eerstelijns behandeling van urotheelcarcinoom met pembrolizumab leidt tot discussie

  • 8 min.
  • Wetenschap

Voor een eerstelijns behandeling van urotheelcarcinoom met pembrolizumab moet sinds kort eerst een PD-L1-kleuring worden aangevraagd. Omdat hiervoor een specifieke test vereist is, kan deze in laboratoria van slechts vier ziekenhuizen verspreid over Nederland worden uitgevoerd. Enkele specialisten vertellen over hun ervaringen in de praktijk en hoe verder onderzoek tot meer duidelijkheid moet leiden.

Immuuncheckpointremmers zoals pembrolizumab hebben alleen effect wanneer de betreffende immuuncheckpointreceptor en de bijbehorende ligand ook aanwezig zijn in de tumor. Vandaar dat voor de PD-1-remmer pembrolizumab vooraf vaak een PD-L1-kleuring wordt gedaan om te checken in hoeverre de behandeling kans van slagen heeft. Helaas is deze test soms moeilijk te interpreteren en kan de uitkomst sterk variƫren, waardoor het doen van deze kleuring niet altijd meerwaarde heeft.

Nieuw besluit

Dat is ook het geval bij de behandeling van patiƫnten met urotheelcarcinoom. Er is geen PD-L1-kleuring vereist wanneer pembrolizumab als tweedelijns behandeling wordt voorgeschreven, omdat dat niet zinvol is gebleken. In eerste instantie was dat ook het geval bij het gebruik van pembrolizumab als eerstelijns behandeling, maar daarvoor is de indicatie sinds kort veranderd. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?