Waardegedreven zorg

  • 1 min.
  • Voorwoord

De afgelopen gortdroge zomer is er weer veel gebeurd. Nederlandse sporters grossierden in medailles op diverse EK’s en WK’s, Tom Dumoulin won wederom net niet een grote ronde, Max Verstappen reed wederom bijna een race uit en op het WK voetbal, en nu ook in de Eredivisie, is de video assistant referee (VAR) ingevoerd. Vooral dat laatste heeft wat mij betreft vermakelijkheid aan de soms oersaaie voetbalwedstrijden toegevoegd, maar de kritiek op de implementatie is niet van de lucht. Het is natuurlijk best vreemd dat bijvoorbeeld bij de ene voetbalwedstrijd 20 camera’s ten dienste van de VAR staan en bij de andere 10. Zo sluipt de willekeur toch weer in een systeem dat is geïntroduceerd om het wedstrijdverloop eerlijker te maken.

In dit nummer van Medische Oncologie worden de meest in het oog springende resultaten van de laatste ASCO Annual Meeting voor het voetlicht gebracht. Verder gaat dr. Bas Groot Koerkamp in op de stand van zaken rondom ‘de chemopomp’, die onlangs veel in het nieuws was.
Willen de resultaten van baanbrekend onderzoek succesvol worden geïmplementeerd, dan moet het effect van de innovatie worden geëvalueerd – een van de value­-based healthcare-principes. Prof. dr. Niels Chavannes bespreekt in dit kader de optimale toepassing van e-health-applicaties en u krijgt ook weer even een opfrisser over de behandeling van complicaties bij (centraal) veneuze lijnen. Dat value-­based healthcare kan leiden tot verbeteringen in de zorg waar de patiënt ook direct wat aan heeft, bewijzen de initiatieven uit Nijmegen, Rotterdam en Veldhoven en in zekere zin ook het proefschrift van Marloes Derks. Wat mij betreft mag het eindpunt happy life years vaker in klinische studies worden meegenomen.
Op het gebied van kwaliteitsverbetering hebben de pathologen met de implementatie van het Pathology Image Exchangeplatform (PIE) een goede stap gezet. Als u echter besluit om veranderingen door te voeren in uw praktijk, zorg er dan voor dat deze breed gedragen en goed onderbouwd zijn. Haastige spoed is zelden goed – kijk maar naar het voetbal.