‘WE MISSEN MOMENTEEL ENKELE INDICATIES VOOR DEZE MEDICIJNEN’

Offlabel-indicaties pancreascarcinoom

  • 4 min.
  • NVMO-consensus
  • Vereniging

De NVMO-commissie Offlabel-indicatiestelling Oncologische Middelen (i.o.) gaat inventariseren voor welke offlabel-indicaties van geregistreerde oncologische geneesmiddelen (nog) geen vergoeding is geregeld, om vervolgens in overleg met Zorgverzekeraars Nederland ook voor deze indicaties tot een vergoeding ervan te komen. In een serie artikelen geven internist-oncologen uit het veld alvast een voorzet voor hun eigen vakgebied. Dr. Hanneke Wilmink trapt af met de offlabel-indicaties bij pancreascarcinoom.

Gemcitabine kan zowel in de adjuvante setting als bij gemetastaseerde ziekte worden toegepast. Bij patiënten in goede algemene toestand met gemetastaseerde ziekte kunnen ook oxaliplatine en irinotecan (FOLFIRINOX-schema) of de combinatie gemcitabine plus nab-paclitaxel worden gebruikt. In sommige omstandigheden is capecitabine een waardevol middel bij patiënten met een gemetastaseerd pancreascarcinoom.

Bovenstaande alinea is de totale hoeveelheid tekst over pancreascarcinoom uit de in 2016 opgestelde NVMO-consensus indicaties oncologische middelen. ‘Dat is niet veel, maar er zijn voor de behandeling van pancreascarcinoom slechts weinig chemotherapeutische opties’, stelt Wilmink, bestuurslid van de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) en voorzitter van de IKNL-werkgroep Gastro-Intestinale Tumoren. ‘Op zich ontbreken er in de huidige consensus geen medicijnen’, stelt

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?