DR. ERIK THUNNISSEN BLIKT VOORUIT OP LEZING

PD-L1-immuunhistochemie: de beste methode voor selectie van NSCLC-patiënten?

  • 5 min.
  • Oncologiedagen
  • Wetenschap

Het is bekend dat een deel van de patiënten met niet­-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) goed reageert op behandeling met PD­-1 of PD-­L1-remmers. De kunst is echter om die patiënten vooraf goed te kunnen identificeren. De beste predictieve test daarvoor is volgens klinisch patholoog dr. Erik Thunnissen op dit moment PD-­L1-­immuunhistochemie. In zijn presentatie tijdens de Oncologiedagen voor Nederland en Vlaanderen 2018 zal hij uitleggen waarom.

Met de komst van immuuntherapie is de behandeling van patiënten met vergevorderd NSCLC verbeterd. Een deel van deze patiënten vertoont goede respons op PD­-1-­ en PD-­L1-­remmers, wat grotendeels samenhangt met verhoogde expressie van PD-­L1 op de tumorcellen. ‘Mensen die een respons vertonen, hebben ook een veel langere respons dan gebruikelijk en kans op genezing. Daarom is het opportuun om PD-­L1-­expressie nu te bepalen’, licht Thunnissen toe.
‘Er zijn meerdere mechanismen om het immuunsysteem te remmen. Maar een tumorcel kan dit aspect overnemen door PD-­L1-­expressie. Daardoor blijft de tumorcel leven. Het opheffen van die rem op het immuunsysteem werkt bij een deel van de patiënten heel goed, maar niet bij alle patiënten.’ Een goede predictieve test is daarom nodig om de juiste patiënten te selecteren voor deze behandeling.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?