Onnodige chemotherapie bij mammacarcinoom door negatief besluit Zorginstituut Nederland over MammaPrint

  • 2 min.
  • Opinie
  • Standpunt

Artsen en patiënten zijn zeer teleurgesteld over het besluit van Zorginstituut Nederland (ZINL) om de MammaPrint niet op te nemen in het basispakket. Patiënten met een vroeg stadium van hormoongevoelig mammacarcinoom en hun artsen missen hierdoor een waardevol instrument om de noodzaak voor aanvullende chemotherapie na een operatie te bepalen.

Een grote Europese studie onder 6.693 vrouwen, gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad The New England Journal of Medicine, toonde in 2016 aan dat vrouwen die op basis van een gunstige MammaPrint-­uitslag géén aanvullende chemotherapie krijgen een uitstekende kans op genezing hebben. Ernstige bijwerkingen van chemotherapie met negatieve invloed op de gezondheid op lange termijn en verlies van kwaliteit van leven blijven hun zo bespaard.

Het vertrouwen onder behandelaars en patiënten in de MammaPrint is internationaal groot. Zo hebben de European Society for Medical Oncology (ESMO) en de American Society of Clinical Oncology (ASCO) de MammaPrint opgenomen in hun richtlijnen voor behandeling van mammacarcinoom. De MammaPrint is daarom inmiddels ingeburgerd in de praktijk. In Nederland krijgen ongeveer 15.000 personen per jaar mammacarcinoom, van wie zo’n 2.000 in aan merking komen voor d

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?