ROBOTARM IS EFFICIËNT WERKEND NAVIGATIESYSTEEM

Radiofrequente ablatieprocedures: tumoren beter aanprikken met een robotarm

  • 7 min.
  • Patiëntenzorg
  • Wetenschap

Patiënten met levermetastasen ondergaan steeds vaker radiofrequente ablaties in plaats van of in aanvulling op een leveroperatie. Chirurg dr. Koert de Jong van het UMC Groningen is betrokken bij de ontwikkeling van een speciale robotarm om ablaties nog nauwkeuriger te kunnen uitvoeren.

Hoewel radiofrequente ablatie (RFA) nog geen bewezen therapie is, wordt de behandeling de laatste jaren steeds vaker toegepast, bijvoorbeeld bij levermetastasen, bijniermetastasen, niercelcarcinoom en longcarcinoom. De methode stamt al uit 1963, maar is jarenlang in onbruik geweest.
De Jong verricht RFA-procedures sinds 2000 en heeft ondertussen al meer dan 1.000 behandelingen op zijn naam staan. De chirurg brengt daarbij een naald in de tumor, rechtstreeks – tijdens een buikoperatie – of via de huid en verhit deze vervolgens lokaal met behulp van radiogolven of microgolven. ‘Ik vind RFA een fantastische ontwikkeling. De techniek is nooit bewezen door middel van een gerandomiseerde studie, maar naar mijn persoonlijke mening hoeft dat ook niet meer en valt dat ethisch ook niet meer te verantwoorden omdat de waarde al overtuigend is vastgesteld in verschillende observationele studies, onder meer bin

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?