COMPUTERMODEL KAN IN DE TOEKOMST HELPEN BIJ BEPALEN WERVELSTABILITEIT BIJ METASTASEN

Botsterkte voorspellen bij wervelmetastasen

  • 7 min.
  • Promotie

Bij wervelmetastasen kan de juiste behandeling een patiënt veel leed besparen. De mate van stabiliteit van een wervel is een belangrijke factor bij de keuze van een behandeling, maar vooralsnog zijn er geen geschikte tools voorhanden om die te bepalen. Karlijn Groenen (Radboudumc, Nijmegen) ontwikkelde een computermodel dat in de toekomst mogelijk kan helpen om wervelinstabiliteit bij individuele patiënten te voorspellen.

‘Bij patiënten met wervelmetastasen verzwakt de botstructuur, waardoor botten kunnen breken of inzakken. Dat geeft vooral veel pijnklachten. Daarnaast kunnen zenuwen die door de wervels heen lopen beklemd raken. In het ergste geval kan een patiënt daardoor zelfs verlamd raken’, vertelt Groenen.
Een computermodel kan helpen om bij wervelmetastasen de botsterkte te voorspellen. ‘Als we van tevoren weten hoe sterk een bot is, dan kan dat helpen bij de behandelkeuze. Bij een hoog breukrisico moet de patiënt wellicht profylactisch worden gestabiliseerd door middel van een operatie. Maar als die kans klein is, dan kunnen we mogelijk volstaan met bestraling. Dat is minder invasief voor de patiënt, die vaak toch al geen al te lange levensverwachting meer heeft.’ &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?