Oude wijn in nieuwe zakken

  • 1 min.
  • Voorwoord

Het spreekwoord ‘oude wijn in nieuwe zakken’, vrij vertaald naar Mattheus 9:17, betekent dat iets wat je al kent op een andere manier wordt gepresenteerd.

Dit spreekwoord is van toepassing op een groot aantal items die in dit nummer van Medische Oncologie worden belicht. De introductie van biosimilars in de oncologie kan bijvoorbeeld een enorm gunstige impact hebben op de kosten van de gezondheidszorg. Niet geheel toevallig komen tegen het einde van de patentperiode van verschillende biologicals de subcutane varianten op de markt – oude wijn in nieuwe zakken. De kwaliteit van deze oude wijn staat buiten kijf. Goede wijn behoeft immers geen krans. Een Château Lafite Rothschild wordt wat mij betreft echter niet aantrekkelijker als deze in een fancy fles wordt aangeboden en dat geldt ook voor de oude, vertrouwde biosimilars en hun intraveneuze toedieningsvorm.

Ook de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) is in een nieuw jasje gestoken. De oude wijn moet zeker niet te snel worden afgeslagen, want het is goed mogelijk dat het in een nieuw jasje is gedaan omdat het doodzonde is om iets van zo’n hoge kwaliteit in de kast te laten of weg te gooien. De diverse voorzitters van de nieuwe DCCG-werkgroepen lichten in dit nummer een en ander toe.

We blijven natuurlijk altijd reikhalzend uitkijken naar nieuwe ontwikkelingen waardoor we verder komen in onze kennis over kanker. Iets dat nog niet eerder is gezien of gehoord en frisse inspiratie kan bieden. De interviews met prof. dr. Daniel Peeper en prof. dr. Christian Blank, dr. Rob van der Luijt, de winnaars van het Oncologieproefschrift van het jaar dr. Sophie Wilgenhof en dr. Niek Hugen, winnaar van de Pieter de Mulder Award 2017 Lisanne van Dessel, dr. Mecheline van der Linden, dr. Mette van Ramshorst en prof. dr. Louis Vermeulen (hoe doet hij het toch…?!) voorzien ruimschoots in deze behoefte.

Ik raad u aan om dit nummer te lezen met een goed glas – niet te veel uiteraard, want verslaving maakt kwetsbaar. Geef gerust toe aan enig chauvinisme. Nederland mag dan wel geen traditioneel wijnland zijn, in wetenschappelijk opzicht voorzien we de wereld toch aardig van nieuwe wijn.

Namens de redactieraad van Medische Oncologie