SMAAK- EN GEURVERANDERINGEN ZIJN ONDERBELICHTE ASPECTEN VAN BEHANDELING

Praktische adviezen voor verbeterde voedselinname

  • 5 min.
  • Maatschappij

Onder invloed van oncologische behandelingen zoals chemotherapie kan de smaak van patiënten veranderen. Dit kan leiden tot verminderde voedselinname en verslechtering van de voedingstoestand. Het is belangrijk om deze smaakklachten te onderkennen en patiënten praktische adviezen te geven omtrent eten en drinken.

Bij 55 tot 75 procent van de kankerpatiënten kanker komen smaaken reukveranderingen voor.1 De klachten variëren van een slechte smaak tot een verstoorde smaak. Een veelvoorkomende smaakverandering tijdens chemotherapie is de toename van smaakgevoeligheid; vooral de klacht ‘metaalsmaak’ komt veel voor. Veranderde smaakbeleving is een complex samenspel tussen smaakwaarneming, reukwaarneming, speekselvloed en psychologische factoren. Hierdoor smaakt het voedsel heel anders of onaangenaam. Zelfs water kan een vieze

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?