‘ER ZIJN VEEL NIEUWE EFFECTIEVE BEHANDELINGEN’

Geen offlabel-indicaties bij melanoom en niercelcarcinoom

  • 3 min.
  • NVMO-consensus
  • Vereniging

De NVMO-commissie Offlabel-indicatiestelling Oncologische Middelen (OOM) inventariseert voor welke offlabel-indicaties van geregistreerde oncologische geneesmiddelen (nog) geen vergoeding is geregeld om vervolgens in overleg met Zorgverzekeraars Nederland ook voor deze indicaties tot een vergoeding ervan te komen. In een serie artikelen geven internist-oncologen uit het veld alvast een voorzet voor hun eigen vakgebied. Prof. dr. Fons van den Eertwegh bespreekt de situatie bij niercelcarcinoom en melanoom.

‘Zowel op het gebied van het niercelcarcinoom als het melanoom is er voor de commissie OOM niet veel te doen’, stelt Van den Eertwegh, bestuurslid van de Werkgroep Immunotherapie voor Oncologie (WIN-O) en voorzitter van de WIN-O-Werkgroep Melanoom. ‘Niercelcarcinoom en melanoom zijn beide tumorsoorten waarvoor in de laatste jaren veel nieuwe effectieve behandelingen beschikbaar zijn gekomen. Dit betreft zonder uitzondering behandelingen die EMA-geregistreerd zijn en doorgaans ook een positief advies van de commissie BOM hebben gekregen. Bovendien gaat het hierbij om dure middelen, zoals vormen van immuuntherapie en doelgerichte therapie, waarvoor afspraken zijn gemaakt ten aanzien van de vergoeding van de behandeling met deze medicijnen.
Desgevraagd loopt Van den Eertwegh de NVMO-consensus indicaties oncologische middelen (editie 2016) langs om aan te geven wat er anno 2018 is

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?