Zijn we nu echt zo goed?

  • 2 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Afgelopen januari werd de jaarlijkse Euro Health Consumer Index gepubliceerd. Nederland staat hierin al jaren op 1, met ditmaal een score van 924 van de 1.000 punten. Die positie leidde tot grote koppen in kranten: Lof voor Nederlands zorgstelsel en Europese lof voor zorgstelsel Nederland. Uit een recente publicatie van het World Economic Forum blijkt dat Nederlanders de beste werk-privébalans hebben, met een score van 9,3 van maximaal 10 punten. We hebben een bijna ideale balans tussen werk, familie en persoonlijk geluk.

Onder welke steen heb ik geleefd? De hulpverlening in de zorg kraakt in haar voegen! Al maanden worden we als dienstdoende dokters geconfronteerd met overvolle ziekenhuizen omdat de eens zo fraaie ketenzorg voor de oudere patiënt niet meer bestaat. Huisartsen worden overvraagd en er is geen plaats in bejaarden-, verpleeg- en verzorgingshuizen. Dieptepunt in mijn carrière was afgelopen week. De SEH van mijn ziekenhuis lag weer eens vol met mensen. Na (uren) inventariseren bleek dat van de 20 ziekenhuizen in de omgeving er welgeteld 1 ziekenhuis een bed voor een van onze patiënten had. Helaas wilde het ambulancepersoneel deze patiënt niet vervoeren omdat er al te veel ritten buiten de regio waren gemaakt… Toen is er maar een geplande operatie van de volgende dag uitgesteld. Heeft de overheid met het schrappen van faciliteiten onterecht voor kortetermijnpolitiek gekozen de afgelopen jaren?

Terug naar de medische oncologie: het NVMO-bestuur is onder meer druk bezig geweest met het dossier dure geneesmiddelen. De vraag of de overheid hier niet veel bepalender en krachtiger moet optreden, hangt steeds nadrukkelijker boven de markt. Verder heeft het bestuur in al zijn wijsheid besloten om als NVMO aan te sluiten bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Het bestuur is niet over één nacht ijs gegaan, omdat de bestuursleden zich afvroegen of je als dokter de barricade op moet. Wat is de volgende rechtszaak? Tegen de alcoholindustrie? De fastfoodproducenten? En doen we hier niet (opnieuw) wat de overheid moet doen: het beschermen van haar burgers? Vrij vertaald staat in de artseneed dat we gezondheid zullen bevorderen en onze verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij. Roken heeft dermate aantoonbare destructieve gevolgen voor de gezondheid, dat aansluiten bij de aangifte tegen de tabaksfabrikanten gerechtvaardigd is.

Ben ik te somber? Zeker niet! Met veel ambitie en enthousiasme zetten wij ons in. En met twee ministers en een staatssecretaris op het ministerie van VWS zie ik de toekomst positief tegemoet. Na 100 dagen zien wij reikhalzend uit naar de visie van deze nieuwe bewindslieden. Over visie gesproken: komt ook u naar de algemene ledenvergadering op dinsdag 3 april a.s. in Utrecht? Hier zullen wij onze gezamenlijke visie voor de komende jaren bespreken en bepalen.

Namens het NVMO-bestuur,