IC-TRIAGE BIJ ONCOLOGISCHE PATIËNT VERGT ANDERE MANIER VAN DENKEN

Wanneer moet een acuut zieke kankerpatiënt naar de IC?

  • 7 min.
  • Patiëntenzorg
  • Richtlijn

Het is vaak een moeilijke beslissing: moet een acuut zieke kankerpatiënt wél of niet naar de intensive care? Internist-oncoloog dr. Monique Bos geeft enkele handvatten. Haar belangrijkste advies: niet treuzelen met besluiten!

De laatste jaren zijn er steeds meer medisch-oncologische behandelmogelijkheden voor kankerpatiënten, waardoor hun prognoses aanzienlijk zijn verbeterd. De consequentie hiervan is echter dat patiënten vaker last hebben van ernstige bijwerkingen en complicaties. Daardoor komt ook vaker de vraag op of het zinvol is om een patiënt over te plaatsen naar de intensive care (IC). Die vraag blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig te beantwoorden.
In het verleden was de IC verboden terrein voor kankerpatiënten. Een artikel uit 1989 opende nog met het advies: ‘Just say no’.1 Bos, internist-oncoloog in het Erasmus MC Kanker Instituut, verklaart: ‘Men ging er destijds vanuit dat de ziekenhuissterfte van kankerpatiënten bijna 100 procent was. Sindsdien is de prognose van kankerpatiënten steeds verder verbeterd, evenals de situatie op de IC, waardoor kankerpatiënten op de IC een

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?