‘Een van de oorzaken voor tumor progressie is de immuunsuppressieve omgeving die door de tumor zelf wordt gecreëerd. Dit vermindert de activiteit van immuuncellen. Het belangrijkste doel van mijn onderzoek was het bestuderen van interacties tussen tumoren en een belangrijke speler in immuunactivatie: de dendritische cel’, vertelt Di Blasio. Dendritische cellen verbinden het aangeboren immuunsysteem met het adaptieve immuunsysteem. Ze kunnen tumoren detecteren, en tumorantigenen presenteren aan cytotoxische T-cellen, waardoor een immuunrespons tegen de tumor op gang komt.
Di Blasio richtte zich in haar onderzoek vooral op humane melanomen. In een klassieke in vitro 2D-celkweek met daarin zowel dendritische als tumorcellen onderzocht ze het immuunsuppressieve effect, en of dit omkeerbaar was met verschillende behandelingen zoals chemotherapeutica of immuun-checkpoint antilichamen. Om de natuurlijke
INTERACTIES TUSSEN MELANOOMCELLEN EN IMMUUNCELLEN IN NAGEBOOTSTE MICRO-OMGEVING
Kijken naar het hele plaatje met een 3D-huidmodel
Het immuunsysteem is in staat om tumoren te herkennen en aan te vallen, maar tumoren hebben allerlei mechanismen ontwikkeld om het immuunsysteem te ontwijken en te onderdrukken. Om de interacties tussen een tumor en het immuunsysteem in de context van de tumormicro-omgeving te bestuderen creëerde promovenda Stefania Di Blasio (Radboudumc, Nijmegen) in het kader van haar promotieonderzoek een complex 3D-model van humane melanomen, dat behalve huid- en tumorcellen ook immuuncellen bevat.
Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen
Heeft u al een account?