WELKE STAPPEN MOETEN ER WORDEN GEZET OM DIAGNOSTIEK OP BASIS VAN CELVRIJ DNA RIJP TE MAKEN VOOR DE KLINIEK?

Celvrij DNA gaat biopt verdringen

  • 7 min.
  • Wetenschap

De moleculaire tumoranalyse gebeurt nu nog veelal met behulp van tumorweefsel dat via biopten is verkregen. De verwachting is dat dit – voor wat betreft het volgen van de behandeling – de komende jaren snel zal veranderen. Celvrij DNA gaat het biopt verdringen.

Begin mei vond in Utrecht de 1e Nederlandse Cell Free DNA Dag plaats. Dit symposium werd georganiseerd door de Commissie Moleculair Biologische Diagnostiek (CMBD) van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC).
‘De aanleiding om deze dag te organiseren is de razendsnelle ontwikkeling die de moleculaire diagnostiek op basis van celvrij DNA momenteel doormaakt’, vertelt prof. dr. Ron van Schaik, voorzitter van de CMBD en hoogleraar Farmacogenetica. ‘Bij het onderzoek naar en de toepassing van moleculaire diagnostiek op basis van celvrij DNA binnen de oncologie zijn verschillende medische disciplines betrokken, waaronder de pathologie, de klinische chemie en – uiteraard – de medische oncologie. Het leek ons daarom een goed idee om die drie disciplines op één symposium bijeen te brengen. Om elkaar beter te leren kennen en na te gaan welke stappe

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?