DR. MICHEL WOUTERS, VOORZITTER SONCOS

‘SONCOS speelt een sturende rol in de toekomst van de oncologische zorg’

  • 10 min.
  • Kwaliteit
  • Kwaliteitsontwikkeling

SONCOS is 8 jaar geleden opgericht en keek begin oktober tijdens haar themasymposium 8 jaar vooruit: naar ‘de oncologische dokter’ en ‘de oncologische patiënt’ van 2025. Een goed moment voor een tussenbalans. Voorzitter dr. Michel Wouters beschrijft wat SONCOS tot nu toe heeft bereikt en wat de belangrijke ontwikkellijnen zijn voor de komende jaren.

‘Ik denk dat we kunnen stellen dat de kwaliteit van de oncologische zorg in de 8 jaar sinds de oprichting van SONCOS over de volle breedte is verbeterd’, zegt Wouters. ‘En dat is niet alleen een idee trouwens; we kunnen dat ook staven. Deels op basis van de jaarlijkse kwaliteitsuitvraag die we doen bij de ziekenhuizen en deels op basis van de gegevens die we uit onze audits halen.
Daarin zien we bijvoorbeeld dat het aantal complicaties en postoperatieve sterfte bij oncologische ingrepen fors is verminderd. Maar ook dat immunotherapie en targeted therapies relatief snel beschikbaar zijn gekomen voor melanoom- en longcarcinoompatiënten in Nederland, met een aanzienlijke verbetering van de overleving van melanoompatiënten in de afgelopen jaren. SONCOS heeft ervoor gezorgd dat deze middelen versneld beschikbaar waren voor melanoompatiënten door afspraken te maken met het ministerie

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?