SANTEON ZIEKENHUIZEN WERKEN SAMEN AAN KWALITEIT VAN ONCOLOGISCHE ZORG

Zorg voor uitkomst bij mammacarcinoom

  • 7 min.
  • Kwaliteit
  • Kwaliteitsontwikkeling

In 2012 zijn de in Santeon samenwerkende ziekenhuizen gestart met het programma Zorg voor uitkomst. Hierin brengen zij onder meer de kwaliteit van geleverde zorg voor 4 oncologische aandoeningen in kaart en verbeteren ze deze zorg door onderling ‘benchmarken’. Oncologisch specialisten van 3 Santeon Ziekenhuizen vertellen over hun ervaringen bij het mammacarcinoom.

Zorg voor uitkomst is een concrete uitwerking van het principe van value-­based health care. Dit is een relatief jong begrip in de geneeskunde, dat in 2006 is geïntroduceerd door Michael E. Porter en Elizabeth Olmsted Teisberg in hun boek Redefining health care. Centraal daarbij staat de vraag welke uitkomsten van de zorg voor de patiënt zelf belangrijk zijn.
Een tweede principe binnen value­-based health care is de continue verbeteringscyclus van de zorg: de huidige kwaliteit van zorg nauwkeurig in kaart brengen, vervolgens bekijken – bijvoorbeeld door benchmarken – waar en hoe het beter kan, op grond daarvan veranderingen implementeren en na enige tijd opnieuw de kwaliteit van de zorg meten. In 2012 besloot de directie van de destijds 6 (inmiddels 7) Santeon Ziekenhuizen het principe van value­ based health care in de praktijk te gaan brengen via het

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?