Zonniger perspectief

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

De wereld ziet er letterlijk weer een stuk zonniger uit en de NVMO laat zien op meerdere vlakken met haar tijd mee te gaan. Met een totaal vernieuwde, meer toegankelijke website (inclusief eigentijds logo) worden de leden beter en sneller op de hoogte gehouden van de razendsnelle ontwikkelingen binnen ons vakgebied.

Zoals dr. Maartje Los in dit nummer aangeeft, is de input van leden meer dan noodzakelijk. Bij de laatste algemene ledenvergadering werd duidelijk dat ‘de beleidsmakers’ openstaan voor suggesties uit ‘het veld’. Willen we als internist-oncologen voorkomen dat bepaalde zaken ons overkómen, dan is een actieve houding van de NVMO-leden gewenst.

Op de vernieuwde website is gemakkelijk te vinden welke nieuwe behandelmogelijkheden eraan gaan komen, hoe bestuur en commissies te benaderen zijn en kunt u al uw vragen over SONCOS kwijt. Surft u in een, ongetwijfeld zeldzaam, momentje van bezinning eens naar de website (www.nvmo.org) en zorg voor (inter)actie. Overigens kunt u voor een impressie van de afgelopen algemene ledenvergadering en de aangepaste werkwijze van de commissie BOM ook ‘gewoon’ terecht in dit tijdschrift.

De Santeon Ziekenhuizen hebben de handen ineengeslagen en analyseren de uitkomsten van de behandeling van 4 veelvoorkomende tumortypes. Een goede stap naar het verbeteren van kwaliteit van zorg. Wellicht dat Zorg voor uitkomst een prelude kan zijn voor concrete kwaliteitsnormen binnen de medische oncologie, die dan weer kunnen worden opgenomen in het SONCOS-normeringsrapport.

Dit nummer zoomt verder onder meer in op lokale behandelmogelijkheden bij het irresectabele pancreascarcinoom. Door goede samenwerking binnen de Dutch Pancreatic Cancer Group zal gedegen onderzoek van eigen bodem betere inzichten geven in de toepassingsmogelijkheden van dergelijke behandelingen.

Ook het arbeidsperspectief voor aankomende collega’s lijkt wat zonniger te worden. Aanstaande collega’s die nog geen zicht hebben op een baan zou ik willen aansporen om eens buiten de randstad te gaan kijken. Daar is namelijk zoveel moois te vinden.

Namens de redactieraad van Medische Oncologie