Vragen en antwoorden over seizoensgriepvaccinatie bij oncologiepatiënten met of zonder chemotherapie

  • 6 min.
  • Maatschappij
  • Patiëntenzorg

Kankerpatiënten die chemotherapie (zullen) krijgen komen in aanmerking voor seizoensgriepvaccinatie. Om oncologisch specialisten op de hoogte te stellen van specifieke aspecten van vaccinatie bij deze groep, stelde de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM een document met vragen en antwoorden op.

1. Welke griepvaccins worden in Nederland binnen het Nationaal Programma Grieppreventie gebruikt?

Zowel in het seizoen 2015-2016 als in de voorgaande jaren zijn Vaxigrip (Sanofi) en Influvac (Abbott) gebruikt. Bij ongeveer 75 procent van de toe gediende griepvaccins ging het om Vaxigrip en bij 25 procent om Influvac.
De huidige vaccins binnen het griepvaccinatieprogramma zijn trivalente, geïnactiveerde vaccins (met een dood virus) zonder toevoeging van een adjuvans. Ze zijn gericht tegen twee typen van het influenzavirus type A en één type van het influenzavirus type B. Omdat het een dood virus betreft, is er geen kans op infectie met een influenzavirus door vaccinatie; ook niet bij mensen met afweerstoornissen. Levend verzwakte vaccins tegen influenza zijn in Nederland niet geregistreerd en worden dus niet toegediend bij de seizoensgriepvaccinatie. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?