‘Casemanager biedt toegevoegde waarde in de palliatieve zorg’

  • 6 min.
  • Promotie

De inzet van een casemanager bij palliatieve zorg in de thuissituatie biedt meerwaarde voor patiënten en hun naasten, stelt onderzoekspsycholoog Annicka van der Plas. Patiënten overlijden vaker thuis wanneer een casemanager bij de zorg betrokken is, blijkt uit haar promotieonderzoek.

In de palliatieve zorg duiken de afgelopen jaren steeds vaker casemanagers op. ‘Maar het was helemaal niet duidelijk wat die deden en of ze toegevoegde waarde hadden voor de zorg’, vertelt Van der Plas. Dat vormde voor haar de aanleiding om in kaart te brengen wat die casemanagers doen en te formuleren wat je wel en niet onder casemanagement kunt verstaan. Ook onderzocht ze hoe naasten, huisartsen en wijkverpleegkundigen de zorg ervaren.

Criteria

In Nederland worden casemanagers ingezet vanuit de thuiszorgorganisaties, hospices en in samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld vanuit de netwerken voor palliatieve zorg. Het lastige was dat ze niet allemaal hetzelfde deden, merkte Van der Plas. ‘Als je ging vragen: “Wat doen jullie eigenlijk?”, dan varieerde dat van telefonische consultaties tot heel erg intensief contact bij de patiënt thuis, en alle varianten daartusse

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?