PROF. DR. IR. JAAP SEIDELL, HOOGLERAAR VOEDING EN GEZONDHEID

Voeding, kanker en de internist-oncoloog

  • 6 min.
  • Keynote lecture
  • Opleiding

Prof. dr. ir. Jaap Seidell zal tijdens de Oncologiedagen voor Nederland en Vlaanderen 2016 een keynote lecture houden over voeding en kanker. Daarbij zal de hoogleraar Voeding en gezondheid de nadruk leggen op preventie. Een gezonde leefstijl op jonge leeftijd is belangrijk om overgewicht op oudere leeftijd te voorkomen. Niet roken is de allerbelangrijkste boodschap, maar ook voeding en bewegen spelen een belangrijke rol. Wat kan de internist-oncoloog hieraan bijdragen?

Wat is de huidige stand van de wetenschap op het gebied van voeding en kanker?

‘Uit een rapport van het Wereld Kanker Onderzoekfonds1 blijkt dat 30 tot 40 procent van alle vormen van kanker voorkomen had kunnen worden door een goed voedingspatroon. Bovendien verkleint een gezond gewicht de kans op onder meer cervixcarcinoom, coloncarcinoom, mammacarcinoom (bij vrouwen na de menopauze), ovariumcarcinoom, oesofaguscarcinoom en pancreascarcinoom. Een analyse van het International Agency for Research on Cancer van de Wereldgezondheidsorganisatie2 geeft aan dat roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker is, maar obesitas staat op nummer 2 en is in opmars.’
‘Het wordt steeds duidelijker dat gezonde voeding het ontstaan van kanker kan voorkomen. Bovendien kunnen overlevers van kanker die het behandeltraject hebben afgerond door het a

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?