DR. JOLIEN TOL: ‘BETER TESTEN OP FAMILIAIR COLONCARCINOOM SPAART LEVENS’

Verder kijken dan patiënt in spreekkamer

  • 5 min.
  • Coloncarcinoom
  • Opleiding

Dr. Jolien Tol, internist-oncoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, pleit ervoor verder te kijken dan de patiënt in de spreekkamer. ‘Het is bij familiair coloncarcinoom belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan die ene patiënt, maar om ook naar mogelijke risico’s van familieleden te kijken. Dat kan het ontstaan van een maligniteit voorkomen.’

Tol vertelt over een casus van een patiënt die op 65-jarige leeftijd werd gediagnosticeerd met prostaatcarcinoom. Geen opmerkelijke bevinding, maar uit de anamnese kwam naar voren dat er 20 jaar eerder bij de patiënt darmpoliepen waren verwijderd. ‘Meerdere adenomen op 45-jarige leeftijd komen niet veel voor. Daarbij bleek de man ook een eerstegraads familielid te hebben met coloncarcinoom. Daarom verwees ik hem naar de klinisch geneticus.
Genetisch onderzoek wees op het Lynch-syndroom, het meest voorkomende kankersyndroom, waar een verhoogd risico op coloncarcinoom onderdeel van is.’ Van zijn twee kinderen die zich vervolgens ook lieten testen, bleek er één eveneens erfelijk belast met het Lynchsyndroom. Deze volwassen vrouw kreeg vanaf dat moment regelmatig coloscopieën en inmiddels zijn er ook bij haar poliepen verwijderd.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?