PATIËNTEN VANAF HET BEGIN VAN DE BEHANDELING GOED INFORMEREN

‘Voorkomen of behandelen van neurotoxiciteit verdient meer aandacht’

  • 5 min.
  • Promotie

Artsen dienen waakzaam te zijn voor symptomen van neurotoxiciteit bij patiënten die chemotherapie ontvangen, vindt Abolfazl Avan. ‘Het is belangrijk om deze effecten zo snel mogelijk te diagnosticeren en te behandelen, of proberen te voorkomen.’ In zijn promotieonderzoek richtte de promovendus zich op neurotoxiciteit veroorzaakt door platinaverbindingen, en op de rol van signaaltransductieroutes in de effectiviteit van antikankermiddelen.

Neurotoxiciteit als gevolg van chemotherapie en resistentie voor de behandeling zijn twee belangrijke, samenhangende problemen in het veld van de neuro-oncologie, vertelt Avan. ‘Neurotoxiciteit komt vaak voor; vooral bij middelen als platinaverbindingen en taxanen. De werking van antikankermiddelen wordt vaak tenietgedaan doordat de cel overlevingsroutes aanzet. Een van deze overlevingsroutes is de zogenaamde AKT-signaaltransductieroute die bijvoorbeeld door behandeling met platinaverbindingen en taxanen wordt geïnduceerd.’ Vanwege die connectie richtte Avan zich in zijn promotieonderzoek op beide onderwerpen.

Beschikbare data

De beschikbare gegevens over neurotoxiciteit van platinaverbindingen zijn divers en verspreid over vele studies. Neurotoxiciteit kent een grote heterogeniteit en de beschrijvingen zijn vaak inconsistent. Daarom zette Avan alle beschikbare

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?