PROF. DR. SURESH SENAN: ‘EÉN CENTRALE WEBSITE VOOR ALLE KEUZEHULPEN ZOU DE VOORKEUR HEBBEN’

Keuzehulp Longkanker

  • 5 min.
  • Kwaliteit
  • Patiëntenzorg

De afgelopen april in gebruik genomen Keuzehulp Longkanker is bestemd voor patiënten met een niet-kleincellig longcarcinoom in een vroeg stadium. Zij staan voor de keuze tussen een operatie of stereotactische bestraling.

Medewerkers van de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUmc in Amsterdam ontwikkelden met subsidie van KWF, de Keuzehulp Longkanker in samenwerking met longartsen, radiotherapeuten en chirurgen. De keuzehulp geeft de patiënt informatie over de twee behandelopties. De voor- en nadelen worden in tekst uitgelegd, maar ook met korte video's waarin een longarts de opties uitlegt. Daarnaast zijn er video's met patiëntenverhalen waarin wordt verteld hoe patiënten de afweging hebben gemaakt. Deze zijn gemaakt met acteurs, maar zijn wel gebaseerd op echte patiëntenervaringen.

Modules

'We hebben dit heel zorgvuldig en interactief ontwikkeld, samen met patiënten en behandelaars', vertelt prof. dr. Daniëlle Timmermans, hoogleraar Risicocommunicatie en volksgezondheid bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUmc. ‘Er is een module met uitleg over de ke

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?