PROF. DR. LIESBETH BOERSMA: ‘HET KAN HELPEN ALS EEN KEUZEHULP PERSOONLIJKER WORDT GEMAAKT’

Keuzehulpen voor radiotherapie en nazorg bij mammacarcinoom

  • 5 min.
  • Kwaliteit
  • Patiëntenzorg

Naast de reeds beschikbare Borstkanker Keuzehulp (voor mammacarcinoom in een vroeg stadium) zijn er plannen voor enkele andere keuzehulpen voor mammacarcinoom: respectievelijk voor nazorg en voor de keuze wel/geen radiotherapie in specifieke situaties.

Samen met dr. Nicola Russell (radiotherapeut, Antoni van Leeuwenhoek) en prof. dr. Trudy van der Weijden (hoogleraar Implementatie van richtlijnen, Universiteit Maastricht) kreeg prof. dr. Liesbeth Boersma (radiotherapeut, Maastricht UMC+) recentelijk een Alpe d’HuZes-subsidie om deze keuzehulpen te ontwikkelen en implementeren.

Keuzehulp radiotherapie

Boersma: ‘De keuzehulp voor radiotherapie bij mammacarcinoom moeten we nog ontwikkelen. Die zal vooral gaan over situaties waarbij volgens de richtlijn radiotherapie is te overwegen, zoals na een borstamputatie bij bepaalde risicofactoren. Om dan de voor- en nadelen met de patiënt te bespreken, is het cruciaal om bijvoorbeeld op de hoogte te zijn van de kans op een recidief bij niet bestralen. De literatuur is daarover niet eenduidig, zodat ook artsen waarschijnlijk verschillende informatie aan de patiënt geven. H

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?