JUDITH DE VOS-GEELEN: ‘BREED DRAAGVLAK MOET BIJDRAGEN AAN IMPLEMENTATIE'

Dikkedarmkanker Keuzehulp

  • 4 min.
  • Kwaliteit
  • Patiëntenzorg

Voor de totstandkoming van de afgelopen maart gereedgekomen Dikkedarmkanker Keuzehulp is vanuit academische en perifere ziekenhuizen uit heel Nederland onderzoek gedaan onder patiënten en internist-oncologen. ‘Daardoor is een breed draagvlak ontstaan, wat naar verwachting helpt bij de implementatie’, vertelt internistoncoloog Judith de Vos-Geelen. In een pilot wordt momenteel in 10 ziekenhuizen de implementatie van de keuzehulp onderzocht.

In de keuzehulp wordt uitleg gegeven over de systeemtherapeutische behandelopties bij gemetastaseerd colorectaal carcinoom, waarbij zowel de voordelen als de bijwerkingen van elke therapie aan bod komen. De keuzehulp ondersteunt arts en patiënt ten eerste met de spreekkamertool: een handvat om in de spreekkamer de behandelopties inzichtelijk te maken. Ten tweede worden zij ondersteund door online gepersonaliseerde informatie over behandelopties overzichtelijk op een rij te zetten.
De patiënt onthoudt immers lang niet alle informatie die hij in de spreekkamer hoort. Het derde onderdeel omvat stellingen waarmee de patiënt de beste keuze in zijn situatie kan maken. ‘Zo krijgt de patiënt een goed en genuanceerd beeld van de behandelopties. Dat is een voorwaarde voor gedeelde besluitvorming’, zegt De Vos-Geelen.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?