VOORSPELLEN BIJ WELKE PATIËNTEN PARP-REMMERS WERKEN

Promovendus ontwikkelt test

  • 6 min.
  • Promotie

PARP-remmers kunnen de doodsteek geven aan tumorcellen die al kampen met een defect DNA-reparatiemechanisme. Promovendus Kishan Naipal ontwikkelde een test om te voorspellen bij welke patiënten de behandeling succes kan hebben.

Naipal was blij verrast dat hij afgelopen april de Nortier Lecture 2016 mocht houden. Zijn begeleiders van het Erasmus MC meldden hem ervoor aan. ‘Er zijn zoveel kandidaten; ik had niet verwacht dat de jury mijn onderzoek eruit zou pikken’, zegt hij. ‘Het is tenslotte nogal moleculair-biologisch van aard, ook al is er een sterke link naar de kliniek.’ Dat hij desondanks werd uitgekozen – én bovendien veel positieve reacties kreeg – bewijst voor hem dat clinici wel degelijk geïnteresseerd zijn in dit type onderzoek.

Enkelstrengsbreukreparatie

Naipals proefschrift Functional ex vivo assays to guide personalized cancer treatment: from bench to bedside! draait om een test die moet voorspellen of PARP-­remmers effectief zullen zijn bij een specifieke kankerpatiënt. Al sinds de jaren zeventig is bekend dat het enzym PARP betrokken is

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?