KOSTEN OVERHEERSEN IN DISCUSSIE OVER WAARDE VAN NIEUWE GENEESMIDDELEN

Meerwaarde medicatie: wat vindt de patiënt belangrijk?

  • 9 min.
  • Maatschappij
  • Patiëntenbelangen

Patiënten vinden nieuwe geneesmiddelen waardevol als die significant het leven verlengen zonder ernstige bijwerkingen. Veel nieuwe oncologische middelen doen dat, maar momenteel gaat de discussie vooral over de kosten. Die discussie mag niet bij de patiënt terechtkomen, vinden patiëntenorganisaties. Patiënten willen beter worden of langer leven met behoud van kwaliteit. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd dan de kosten van hun behandeling.

Patiënten vinden nieuwe geneesmiddelen waardevol als die significant het leven verlengen zonder ernstige bijwerkingen. Veel nieuwe oncologische middelen doen dat, maar momenteel gaat de discussie vooral over de kosten. Die discussie mag niet bij de patiënt terechtkomen, vinden patiëntenorganisaties. Patiënten willen beter worden of langer leven met behoud van kwaliteit. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd dan de kosten van hun behandeling.

Het middel pertuzumab, sinds 2013 door de EMA goedgekeurd voor behandeling van gemetastaseerd mammacarcinoom, lijkt in 2014 in Nederlandse ziekenhuizen slechts voor de helft van de patiënten die ervoor aanmerking komen te zijn ingekocht. Dat signaleert Borstkankervereniging Nederland (BVN) na navraag van de declaratiegegevens uit 2014 bij

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?