SCREENING EN ADJUVANT! ONLINE LANGS DE EPIDEMIOLOGISCHE MEETLAT

Mammacarcinoom bij ouderen

  • 5 min.
  • Wetenschap

Afgelopen november ontving Nienke de Glas uit handen van prof. dr. Kees Punt de Pieter De Mulder Award 2014. De jury kende de prijs aan de arts-epidemioloog van het LUMC toe vanwege haar onderzoek naar mammacarcinoom bij oudere patiënten, waarop ze binnenkort hoopt te promoveren. Twee van haar recente publicaties springen eruit: de waarde van screening en de validiteit van Adjuvant! Online bij deze patiëntencategorie.

In 1998 is de bovengrens voor het aanbieden van een screeningsonderzoek naar mammacarcinoom in Nederland verhoogd van 70 naar 75 jaar. ‘Er is eigenlijk geen bewijs om vrouwen boven de 70 jaar te screenen op mamma­carcinoom’, reageert De Glas op kritische wijze. In een prospectieve landelijke populatiegebaseerde studie, waarvan de resultaten in BMJ verschenen, analyseerden De Glas en collega’s of het verruimde screeningsbeleid de uitkomsten heeft verbeterd. Dit bleek niet het geval.

Het gewenste effect

Op basis van de gegevens van ruim 25.000 mammacarcinoompatiënten in de leeftijd van 70 tot 75 jaar werden de incidentiecijfers voor invasief of ductaal carcinoma in situ

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?