‘Door onze registratiedatabase te koppelen aan de Kankerregistratie zouden langetermijneffecten gemakkelijker kunnen worden gevolgd’

Hoofdhuidkoeling tegen alopecia door chemotherapie: veilig, maar voor verbetering vatbaar

  • 4 min.
  • Promotie

Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie blijkt een veilige en in de helft van de gevallen effectieve strategie tegen alopecia. Helaas wordt deze methode in ziekenhuizen nog weinig aangeboden. Dit stelt C.J.G. den Hurk, die afgelopen september op onderzoek hiernaar promoveerde. Internist-oncologen onderschatten volgens de promovenda het nadelige effect van haaruitval op de kwaliteit van leven. Bovendien leeft er nog steeds de ongerechtvaardigde angst dat hoofdhuidkoeling mogelijk het chemotherapeutische effect op eventuele huidmetastasen teniet doet.

Jaarlijks hebben in Nederland zo’n 15.000 kankerpatiënten te maken met chemotherapiegeïnduceerde alopecia (CIA), dat vooral voor vrouwen geldt als stigmatiserend. Met name antracyclines en de taxanen veroorzaken CIA en ook irinotocan is berucht. Al ruim 40 jaar wordt ter preventie van CIA geëxperimenteerd met koeling van de hoofdhuid.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?