Screening op ondervoeding als prestatie-indicator

  • 4 min.
  • Promotie

Ziektegerelateerde onder voeding is een breed verspreid probleem dat niet optimaal wordt herkend en behandeld, concludeer t diëtistonderzoeker H.M. Kruizenga op basis van haar promotieonderzoek. In Nederlandse ziekenhuizen blijkt 25 tot 40 procent van de patiënten onder voed te zijn. Slechts de helft daar van wordt herkend en door ver wezen naar een diëtist voor voedingstherapie. Screening op onder voeding wordt in 2007 een prestatie-indicator.

Aan ziekte gerelateerde ondervoeding komt voor onder zowel klinische als poliklinische patiënten en met name onder oncologische patiënten. Patiënten met hoofd-halstumoren en carcinomen in longen of maagdarmkanaal en ouderen (> 75 jaar) lopen een hoog risico. ‘Onbedoeld gewichtsverlies treedt op als gevolg van cachexie en een verminderde voedselinname’, zegt Hinke Kruizenga, werkzaam bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Ondervoede patië

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?