Colorectal cancer and detoxification enzymes

  • 2 min.
  • Promotie

De etiologie van het colorectaalcarcinoom is complex. Zowel genetische kenmerken als leefstijlkenmerken zijn betrokken bij het ontstaan van de aandoening. Zo wordt het westerse eetpatroon geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte, mogelijk doordat dit dieet veel carcinogene stoffen bevat. Mensen bezitten echter een efficiënt afweersysteem tegen schadelijke stoffen, waarvan de ontgiftingsenzymen glutathion-S-transferasen (GST) en UDP-glucuronosyltransferasen (UGT) deel uitmaken. Junior onderzoeker Elise van der Logt onderzocht hoe voedingsstoffen en ontgiftingsenzymen de kans op colorectaalcarcinoom kunnen beïnvloeden.
In ratten analyseerde zij het effect van spruitjes (als model voor crucifere groenten),van 4 stoffen die in het spijsverteringskanaal ontstaan na consumptie van crucifere groenten en van 12 verschillende andere potentiële anticarcinogenen uit voe

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?